Blog

Eindelijk… verhuisd!

Vrijdag 31 maart was het dan zo ver. Verhuizen! De weken en maanden daarvoor waren behoorlijk druk en stressvol. Een overlijden in de familie rond kerst, het maanden wachten op de warmtepomp, en toen die er eindelijk was, een verhuisdatum prikken en dan zo snel mogelijk de wc en badkamer bouwen. Maar het is allemaal gelukt!

Ik woon hier nu alweer een dikke 2 weken, het is wel een beetje de weg vinden, hoe werkt het, hoe beleef je het huis nu je er na dik 2 jaar ontwerpen en bouwen er eindelijk woont. Er moet nog wel heel veel gebeuren, maar ik voel me hier al erg thuis, ook door alle buren die me welkom heten, op de koffie vragen, mooi kaarten sturen en lieve whatsapp berichtjes sturen!

En dat uitzicht… het maakt niet uit wat voor weer het is, het is altijd mooi… genieten dit.

Bel gerust aan voor een praatje en een bakkie koffie!

Johan

2023… week 1

Afgelopen weken, ondanks een paar zeer treurige gebeurtenissen in de familie, vooral bezig geweest met het voorbewerken van muren en plafonds op de verdieping en woonkamer, en het verven daarvan. Een hoop werk, een hoop spierpijn, maar ook mooie resultaten. Het begint nu ook binnen op te knappen.

Week 46…47…48…

Hier kom ik elke keer weer langs als ik van Hurdegaryp naar Hallum ga… de finish van de Elfstedentocht op de Bonkevaart. Maar het lijkt er op dat ook voor de bouw de finishlijn eindelijk in zicht komt. Nog even een sprintje trekken, nog even doorbijten…

Ik heb afgelopen weken geen updates geplaatst, beetje druk met werk, en er was ook niet genoeg te melden om elke week weer een verhaaltje te maken. Maar ondertussen is er gelukkig wel weer e.e.a. gebeurt, en is het einde in zicht. De zonnepanelen zijn geplaatst, en werken inmiddels. Ook is er een tijdelijke boiler en cv installatie aangelegd, totdat de warmtepomp geleverd is. Ik heb zo’n idee dat dat nog wel een paar maanden kan duren… maar zo heb ik in ieder geval warm water en verwarming. Ook is vrijwel alles aan stopcontacten afgewerkt en e.e.a. aan inbouwverlichting.

Binnen moet er nog door de aannemer wat details afgewerkt worden, wat drempels en vensterbanken, er moet nog wat kitwerk hier en daar aangebracht worden, er moet nog iets aangepast worden aan de badkamervloer, maar dat is het dan wel zo’n beetje. Zelf kan ik nu ook los met klussen. Afgelopen week heb ik al voorzichtig e.e.a. opgepakt, komende weken gaat er een flink tandje bijgezet worden. Ik heb nog een hoop te doen… schuren, schilderen, tegelen… we komen er wel!

Week 45 – Trap & Tegels

Afgelopen week gelukkig weer wat leven in de brouwerij 🙂 begin van de week is er hard gewerkt om de stalen trap te plaatsen. En het is ondanks dat ie nog geverfd moet worden, een waar kunstwerk 🙂 Heel blij mee. Eindelijk naar boven zonder ladder.

Later is ook door de hovenier de boel wat opgehoogd aan de voorkant om dat blubbermoeras te dempen, en ook zijn de hemelwaterafvoeren langs de zijkanten bedekt, en is er een simpel, tijdelijk paadje gemaakt naar de voordeur en de garage, zodat er niet langer door de modder heen gebanjerd hoeft te worden om binnen te komen.

Ook nog wat RVS beslag op de voordeur gezet. Het ziet er al wat meer uit als een huis nu 🙂

Goede nieuws: volgende week worden de zonnepanelen geplaatst, slechte nieuws: de warmtepomp is weer 2 maanden uitgesteld… dat wordt nu half januari, nog steeds onder voorbehoud, het zal me niet verbazen dat het pas ergens voorjaar 2023 gaat worden… Ik heb dan ook besloten om er nu z.s.m. dan maar een tijdelijke CV in te zetten. Ook dat gaat volgende week voorbereid worden.

Week 42/43/44…

De tijd vliegt… maar eindelijk is dan de elektra en water en Ziggo aangelegd. Allemaal zaken die al ver voor de bouwvak gepland stonden, maar Liander had er maandenlang geen zin in (ondanks dat alles gewoon geregeld was) en dus kon de (onder)aannemer ook niks plannen… nou ja, niet langer over nadenken, het is er.

Ondertussen zijn ook binnen de deuren geplaatst, en zitten overal sloten op de buitendeuren, en zijn er nog wat kleine dingen gedaan, verder niet heel veel bijzonders. Oh ja, de hekken en container zijn weggehaald. Mooie is nu wel dat nu er elektra is, ik zelf ook eindelijk eens wat nuttigs kan gaan doen! Afgelopen dagen ben ik vooral wat heen en weer gereden met wat spullen en gereedschap.

Maandag (week 45, dus morgen op het moment van schrijven) wordt de trap geplaatst. Dat is ook een beste mijlpaal, dan kun je tenminste naar de verdieping zonder kans om je nek te breken op zo’n stijl gammel laddertje…

Wordt wel een mooi trappetje dacht ik (leuning komt er ook nog op). Ik hoop dat het morgen een beetje droog is… want het is een beste modderpoel inmiddels. Ik hoop dat de hovenier deze of volgende week ook tijd heeft om even de voorkant wat op te hogen en een simpel straatje te maken. Komt dan iets te laat voor de trappenbouwers… maar ja… de hovenier kon ook niet eerder omdat anders alles weer open moest voor de elektra en water.

Week 41 …

We wachten nog steeds op montage materiaal voor de zonnepanelen, en op goed nieuws van de leverancier van de warmtepomp. Ik hou er rekening mee dat de warmtepomp nog wel een paar weken tot een paar maanden (!) op zich kan laten wachten… samen met de aannemer en installateur gaan we daarom snel beslissen over een tijdelijk alternatief in de vorm van bijv. een elektrische CV installatie. Dat zijn helaas enorme energieslurpers, maar dubbele woonlasten is ook niet goedkoop… die afweging gaan we heel snel maken. Helaas helpen de zonnepanelen, als we die al geplaatst krijgen, in de winter ook niet echt mee met het energieverbruik.

Komende week gaat er wel weer e.e.a. gebeuren. De binnendeuren zouden deze week geleverd zijn bij de aannemer en zullen worden geplaatst, de hemelwaterafvoeren die inmiddels schots en scheef langs de fundering liggen worden weer even goed recht gelegd, ook wat dakpannen die nog wat scheef liggen worden weer netjes gelegd, en er worden nog wat werkzaamheden aan de badkamer verricht ter voorbereiding van het tegelwerk etc. Plus nog een waslijst aan kleine dingen die in- en om het huis nog moeten gebeuren.

Als het goed is (!) komt ook Verkley een schouw doen om te zien of alles in orde is voor het aanleggen van de elektra- en wateraansluiting. Als dat dan in orde is komen ze in week 44 dan EIN-DE-LIJK alles aanleggen, inclusief Ziggo aansluiting. Toevallig las ik van de week op Hallum Online ook iets over glasvezel aanleg… mocht dat interessant zijn komt dat later nog wel een keer. Ziggo aanleg is in dit geval kosteloos 🙂

Als alles dan is aangelegd komt er in week 45 of 46 een hovenier even de hemelwaterafvoer langs de fundering bedekken met grond, en wordt aan de straatzijde e.e.a. afgegraven en opgehoogd voor een simpel tegelpaadje naar de voordeur, en wat tegels naar de garage. Dat is ook allemaal even tijdelijk om de winter- en het voorjaar even met droge voeten door te komen, zie plaatje van vorige week 🙂 zien we volgend jaar wel weer hoe we de tuin verder aan gaan pakken.

Week 38 en 39…

Het schiet even allemaal niet op helaas. Deels gepland, doordat de betonvloer gewoon even een paar weken de tijd nodig heeft om goed uit te harden, en daarna nog een keer geschuurd en geimpregneerd moest worden, en er dus niets in het huis gedaan kon worden, maar ook omdat we wachten op spullen en acties…

Zo zitten we dus nog steeds op de warmtepomp te wachten, en op bepaalde delen voor de constructie van de zonnepanelen. Er is wel een datum, maar de leverancier wil niks beloven. En zonder warmtepomp kun je het huis niet warm krijgen; de vloerverwarming en warm water wordt door die machine geleverd.

Ook is het nog steeds wachten op het aansluiten van de elektra en het water. Ook dat is al in begin maart aangevraagd, echter door bizarre bureaucratie en tegenwerking bij Liander, die zogenaamd op een vergunning aan het wachten waren waarvan ik dus al lang wist dat die afgegeven was, hebben ze het slot van de aannemer die de boel aan moet leggen gemist, en nu alles wel gereed is, heeft die weer een wachttijd van meerdere weken, want die mannen hebben het ook razend druk… hopelijk kan het eind oktober (!) dan eindelijk aangesloten worden. De oorspronkelijk afgegeven datum was half juli… bedankt Liander. Ook Ziggo is er inmiddels klaar voor, maar die wachten dus ook op het aanleggen van water en stroom, dan hoeft alles maar 1x open. Als het zo door gaat heb ik nog kans dat de internet-glasvezel Hallum eindelijk heeft bereikt… kan die er ook meteen in 🙂

En zo komt alles een beetje tot stilstand en zit iedereen op elkaar te wachten… het is even niet anders. Overigens ben ik niet de enige die dit soort problemen heeft; de hele huizenbouw- en woningmarkt zit gewoon op warmtepompen te wachten. Er is gewoon niks te krijgen, bij niemand…

Goede nieuws is dan weer dat eindelijk de trap die we al lang geleden hebben ontworpen, in productie gaat. Ook daarvoor zaten we dus te wachten tot de uiteindelijke vloer gestort was. Pas dan weet je exact de maten en kunnen de details uitgewerkt worden. Zo’n stalen trap kun je niet een beetje oprekken tenslotte… als de vloer bijv. 5mm hoger of lager zou worden, moet je al weer anders aan op- en aantreden en aan de railing etc. gaan rekenen om eea te compenseren. Daar komt best veel bij kijken.

Hieronder een impressie:

Week 37 – Uitharden…

Niet veel soeps afgelopen week. De betonvloer moet in alle rust goed uitharden voor dat deze verder behandeld wordt. Ben er wel even stiekem wezen kijken… het was niet helemaal naar het zin. Het leek alsof ze bepaalde stukken waren vergeten glad te maken. Volgende week zou de vloer worden voorzien van een laklaag, maar eerst zal de vloer nog een keer goed gladgeschuurd en gepolijst worden. Dan zou het allemaal goed moeten komen.

Daarna kunnen de mannen de laatste klussen gaan doen. Helaas is er flink wat vertraging met de warmtepomp en de zonnepanelen… spul is begin dit jaar al besteld maar het is gewoon niet leverbaar. Op dit moment zitten er zelfs wachttijden van 1 tot 1,5 jaar op bepaalde warmtepompen.

Ik had graag voor 1 november willen verhuizen, maar dat ga ik niet redden zoals het er nu uit ziet. Nieuwe doel is voor de kerst 🙂